Forumcuların Forumu, Tüm Forumcular bir arada! Haydi sende aramıza hemen katıl! Forum keyfini yaşayalım. :)


  TRForumcu.Com - Türkiye'nin Türkçe Güncel ve Genel Forum Sitesi > >

☼ Öneri İstek Şikayet ☼   ☼ Forum Duyuruları ☼   ☼ Forum Kuralları ☼   ☼ Avatar İstekleri ☼   ☼ Tag İstekleri ☼  

TRForumcu.Com - Türkiye'nin Türkçe Güncel ve Genel Forum Sitesi Sitesine Hoşgeldiniz.

Eger sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz.
Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız.

Üye olmayanlar forumumuzda hiçbir şekilde aktivite uygulayamaz;
Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz.
Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için üye olabilirsiniz...
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 09-07-2019, 12:08   #1


Arthur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye bilgilerini yalnızca Kayıtlı Üyelerimiz görebilmektedir. Daha iyi hizmet için lütfen Kayıt Olun.
Standart Günlük Ağacı - Sığla Ağacı? Günlük Ağacı nedir? Günlük Ağacı Nerelerde yetişir?

Günlük Ağacı - Sığla Ağacı? Günlük Ağacı nedir? Günlük Ağacı Nerelerde yetişir?



Bilimsel adı: Liquidambar orientalis
Diğer isimler:Amber Ağacı, Günlük Ağacı

Sığla ağacı, Acıfındıkgiller ( Altingiaceae ) ailesine mensup, Anadolu’nun endemik sayılabilecek türleri arasındadır. Milyonlarca yıldır, Türkiye Coğrafyası üzerinde varlığını sürdüren bir ağaçtır. Daha çok ılıman, sulak ve bataklık alanları ( subtropikal ) tercih eden, kumlu ve asidik toprakları seven bir ağaçtır. Günlük ağacı ve Amber ağacı olarak da bilinir. Dünya üzerinde sadece Çin, Amerika’nın bazı bölgeleri ve Türkiye’de yetişmektedir. Antalya, Muğla, Aydın ve Burdur gibi Batı-Güneybatı Anadolu kesiminde yetişir. Güneybatı Anadolu’ya yakın konumda bulunan Rodos Adasında da Sığla Ağacı doğal olarak bulunur. Özellikle Fethiye ve Dalaman Çayı boyunca doğal olarak yetişir.

Sığla Ağacı Nerelerde Kullanılır? Sığla Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Sığla Ağacı; parfümeri, kozmetik, ilaç, peyzaj ve tıp alanlarında kullanılmaktadır. Ayrıca kabuklarının güzel kokusu nedeniyle tütsü ve parfümeride kullanılır. Oldukça dayanıklı bir ağaçtır ve çok kolay sürgün alınabilir. Öyle ki kurumuş yada çürümeye yakın dallar bile uygun koşullarda sürgün verebilmektedir. Sığla Ağacı’nın boyu 40 metreye kadar ulaşabilir ancak genel olarak 20 metre boylarındadır. 300 yıl kadar yaşayabilir.

Günlük ağacı olarak da bilinir. Günlük denmesinin nedeni, Hristiyan kültüründe belli günlerde yapılan ayinlerde tütsüsünün kullanılmasındandır. Sığla Ağacını asıl önemli kılan faktör ise kabuklarından elde edilen ve “Sığla Yağı” olarak bilinen maddedir. Yılın belli zamanlarında ağaçların gövdelerinin çizilmesi sonucu akan sıvıdan sığla yağı elde edilmektedir. Detaylı Bilgi için: Sığla Yağının Faydaları

Sığla yağı eski tarihlerden beri bilinen ve o zamanlarda önemli bir ticaret malzemesi olarak kullanılan bir yağdır. Ayrıca Sığla yağının parazit düşürücü, cilt iltihaplarını iyileştirici etkileri olduğuna inanılmıştır. Evliyaçelebi’nin seyahatnamesinde ise bu yağın, o dönemler Cüzzam hastalığını tedavi etmek amacıyla kullanıldığı belirtilir. Ayrıca eski zamanlarda, Mısır’da mumyalama işlemlerinde kullanılmış, ayrıca Mısır kraliçeleri tarafından parfüm olarak da kullanılmıştır.

Sığla yagi (Styrax Liquidus) icerisinde; tarcin asidi, styracin, Styrol ve Storesinol gibi maddeler bulunmaktadur. Bu maddeler, çeşitli mantar hastalıkları ve uyuz gibi sorunlara karşı kullanılır ve antiseptik etkileri bilinmektedir.
Sığla Yağı’nın parfümeride çok aranan bir yağ olması hem güzel kokması hem de parfümcülüğün en önemli noktalarından biri olan kalıcılığı arttırması açısından önemlidir.Bilimsel adı: Liquidambar orientalis
Diğer isimler:Amber Ağacı, Günlük Ağacı

Sığla ağacı, Acıfındıkgiller ( Altingiaceae ) ailesine mensup, Anadolu’nun endemik sayılabilecek türleri arasındadır. Milyonlarca yıldır, Türkiye Coğrafyası üzerinde varlığını sürdüren bir ağaçtır. Daha çok ılıman, sulak ve bataklık alanları ( subtropikal ) tercih eden, kumlu ve asidik toprakları seven bir ağaçtır. Günlük ağacı ve Amber ağacı olarak da bilinir. Dünya üzerinde sadece Çin, Amerika’nın bazı bölgeleri ve Türkiye’de yetişmektedir. Antalya, Muğla, Aydın ve Burdur gibi Batı-Güneybatı Anadolu kesiminde yetişir. Güneybatı Anadolu’ya yakın konumda bulunan Rodos Adasında da Sığla Ağacı doğal olarak bulunur. Özellikle Fethiye ve Dalaman Çayı boyunca doğal olarak yetişir.

Sığla Ağacı Nerelerde Kullanılır? Sığla Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Sığla Ağacı; parfümeri, kozmetik, ilaç, peyzaj ve tıp alanlarında kullanılmaktadır. Ayrıca kabuklarının güzel kokusu nedeniyle tütsü ve parfümeride kullanılır. Oldukça dayanıklı bir ağaçtır ve çok kolay sürgün alınabilir. Öyle ki kurumuş yada çürümeye yakın dallar bile uygun koşullarda sürgün verebilmektedir. Sığla Ağacı’nın boyu 40 metreye kadar ulaşabilir ancak genel olarak 20 metre boylarındadır. 300 yıl kadar yaşayabilir.

Günlük ağacı olarak da bilinir. Günlük denmesinin nedeni, Hristiyan kültüründe belli günlerde yapılan ayinlerde tütsüsünün kullanılmasındandır. Sığla Ağacını asıl önemli kılan faktör ise kabuklarından elde edilen ve “Sığla Yağı” olarak bilinen maddedir. Yılın belli zamanlarında ağaçların gövdelerinin çizilmesi sonucu akan sıvıdan sığla yağı elde edilmektedir. Detaylı Bilgi için: Sığla Yağının Faydaları

Sığla yağı eski tarihlerden beri bilinen ve o zamanlarda önemli bir ticaret malzemesi olarak kullanılan bir yağdır. Ayrıca Sığla yağının parazit düşürücü, cilt iltihaplarını iyileştirici etkileri olduğuna inanılmıştır. Evliyaçelebi’nin seyahatnamesinde ise bu yağın, o dönemler Cüzzam hastalığını tedavi etmek amacıyla kullanıldığı belirtilir. Ayrıca eski zamanlarda, Mısır’da mumyalama işlemlerinde kullanılmış, ayrıca Mısır kraliçeleri tarafından parfüm olarak da kullanılmıştır.

Sığla yagi (Styrax Liquidus) icerisinde; tarcin asidi, styracin, Styrol ve Storesinol gibi maddeler bulunmaktadur. Bu maddeler, çeşitli mantar hastalıkları ve uyuz gibi sorunlara karşı kullanılır ve antiseptik etkileri bilinmektedir.
Sığla Yağı’nın parfümeride çok aranan bir yağ olması hem güzel kokması hem de parfümcülüğün en önemli noktalarından biri olan kalıcılığı arttırması açısından önemlidir.

Arthur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Arthur Kullanicisinin Son 5 Konusu
Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
Rüyada aşure görmek ne anlama gelir? Rüyada aşure... Rüya Tabirleri Anlamları ve Yorumları Arthur 0 559 26-06-2021 12:40
Rüyada yangın görmek, evinin yandığını görmek ne... Rüya Tabirleri Anlamları ve Yorumları Arthur 0 95 26-06-2021 12:39
Rüyada arı görmek ne anlama gelir? Rüyada eşek... Rüya Tabirleri Anlamları ve Yorumları Arthur 0 160 26-06-2021 12:38
Rüyada halı görmek ne anlama gelir? Rüyada... Rüya Tabirleri Anlamları ve Yorumları Arthur 0 154 26-06-2021 12:37
Rüyada cami görmek ne anlama gelir? Rüya Tabirleri Anlamları ve Yorumları Arthur 0 83 26-06-2021 12:36

Cevapla

Bookmarks

Etiketler
-, ağacı, günlük, nedir, nerelerde, sığla, yetişir

Seçenekler
Stil


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:05.

Yukarı Git